Forum www.kolopzwplesna.fora.pl Strona Główna

www.kolopzwplesna.fora.pl
Forum Pasjonatów i Miłosników Wędkarstwa
 

Kulinaria
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kolopzwplesna.fora.pl Strona Główna -> Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mslowczowek




Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Pią 21:13, 22 Paź 2010    Temat postu: Kulinaria

Proponuję nowy temat.
Prawie każdy jakąś rybę z wyprawy zabiera do domu nie po to aby usprawiedliwić przed żoną wielogodzinną nieobecność i absencję w obowiązkach małżeńskich ale żeby ją zjeść. Ryba smażona, duszona , pieczona a może zupa.
Pochwalcie się sprawdzonym przepisem.
Tradycyjna ryba w panierce odpada, może coś bardziej wyszukanego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mprzebieda
Administrator



Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 2308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Pią 21:26, 22 Paź 2010    Temat postu:

Ostatnio w czasie mojego pobytu na mazurach, bardzo posmakował mi Lin, a dokładniej filet marynowany, a następnie upieczony na gilu i podany z sosem śmietankowym, ale myślę ze z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego, byłby równie dobry jeżeli ktoś ma ochotę mogę podać przepis.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mslowczowek




Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Pią 21:30, 22 Paź 2010    Temat postu:

Dawaj

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mprzebieda
Administrator



Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 2308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Sob 6:11, 23 Paź 2010    Temat postu:

Generalnie sprawa jest dość prosta prosta:

Jak już KUPIMY lina (na naszych wodach w sumie ciężko go złowić, a sama rybka piekna i szkoda by ją było zabierać) trzeba go wyfiletować ostrym długim nożem wykonać cięcie równolegle do grzbietu w stronę płetw po żebrach. Filety przekładamy do półmiska, to co zostanie można wyrzucić.

Filety skrapiasz oliwą z oliwek i posypujesz przyprawami. Ja użyłem gotowej mieszanki firmy prymat. Całość zostawiasz w lodówce na kilka godzin, a najlepiej noc. Następnie pieczesz je na grilu. Rybkę podajemy z frytkami i surówkami i oczywiście najważniejsze z sosem śmietankowym lub jogurtowym:

Smietankowy: [link widoczny dla zalogowanych]

Jogurtowo czosnkowy:
1/2 szklanki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
1 Łyżeczka dobrego gęstego majonezu może być Winiary
50 ml mleka żeby rozrzedzić sos
1 ząbek czosnku
szczypta sóli i pieprzu
Całość trzeba pozostawić poza lodówką na godzinkę żeby się przetrawiła

Pamiętaj że ma to być sos jogurtowy więc nie należy przesadzać z czosnkiem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mprzebieda dnia Sob 6:17, 23 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rhezuz




Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 659
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:02, 24 Paź 2010    Temat postu:

marku wprawdzie o rybach temat ale chciałby abys przesłał mi twój przepis na opienki w zalewie pomidorowej, bo jak nie biora to zawsze mozna iśc na grzyby Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mslowczowek




Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Pon 7:28, 25 Paź 2010    Temat postu:

Dwa kilo grzybów jakichkolwiek jadalnych Very Happy , szklanka oleju, pół szklanki octu, 6 łyżek stołowych cukru, łyżka soli, 3 duże cebule, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprz ziarnisty oraz mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
Grzyby zagotować w osolonej wodzie( minimum 20min.) w międzyczasie na wyżej podanej ilości oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać przyprawy i grzyby, zalać octem i dusić 10min. Na koniec dajesz koncentrat i ewentualnie jeśli całość za gęsta dolej trochę wody. Dusisz jeszcze 5min. ciągle mieszając bo z pomidorami potrafi się przypalić i gorące nakładasz do słoików, zakręcasz i odwrucone trzymasz do ostygnięcia. Nie pasteryzujesz.
Drobna rada, słoiki lubią się pobrudzić tym sosem, więc przed wyniesieniem do piwnicy dobrze je wyczyść bo obrosną pleśnią.
Sos pyszny i na ciepło i zimno, do dań mięsnych i wędliny.
Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ivan




Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:40, 25 Paź 2010    Temat postu:

ja mam dobry i latwy przepis na rybę... Trzeba kupic w sklepie jakies filety bez ości najlepsza miruna moim zdaniem Smile jest. Do tego cos takiego moj przepis na dzis czy danie na dziś (ryba w sosie smietankowo-koperkowym) i postepowac wg tego co pisze na opakowaniu. Swietne polecam Smile podawac z ziemniakami lub frytami i jakas salatka lub ogóreczkami

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mslowczowek




Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Wto 20:55, 02 Lis 2010    Temat postu:

Przepis na karpia:
karp ok.1,5kg, dwie czerwone papryki, 4 cebule, 4-5 pomidory, 2 ząbki czosnku, cytryna, olej, białe wytrawne wino, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2-3 liście laurowe, mąka, pieprz i sól.
Pokrojonego w dzwonka karpia natrzeć rozgniecionym czosnkiem, posypać solą, pieprzem i papryką, obtoczyć w mące i usmażyć. Na olej po smażeniu wrzucić pokrojoną w talarki cebulę i obrane ze skórki i pokrojone pomidory dusić pod przykryciem 5min. Do naczynia żaroodpornego przełożyć podduszone warzywa, na nich ułożyć dzwonka ryby, pokrojoną w paski papryką przykryć rybę. 100ml. oleju, przecier i wino( ok1/2 szklanki) doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i zalać karpia w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu położyć liście laurowe, przykryć i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30min. Przed podaniem skropić cytryną. Bardzo dobry na ciepło i zimno. Pycha.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mslowczowek dnia Wto 20:57, 02 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mprzebieda
Administrator



Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 2308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Nie 20:51, 19 Gru 2010    Temat postu:

Ivan, koniecznie musisz mi podać przepis na twoje zapiekane ziemniaczki które wczoraj na opłatek przyrządziłeś.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek W




Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 162
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z nad Białej ...

PostWysłany: Nie 21:29, 19 Gru 2010    Temat postu:

Ja tam najbardziej lubię rybkę wędzoną , pstrąga , lipienia , dużego leszcza, okonia lub , co w sumie bardzo mnie zaskoczyło - certę Wink
Kiedyś jak byłem u rodziny kolegi nad wisłą to jego ojciec własnie wędził certy - wędzona certka -rewelacja !
W tym roku sam uwędzilem 5 szt , wyszły super.
Ewentualnie , z grilla rybkę faszerowaną cebulką , natką pietruszki i masłem czosnkowym , do tego jakieś dobre , lekkie białe wino - palce lizać Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tomek W dnia Nie 21:31, 19 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mslowczowek




Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Nie 20:25, 10 Kwi 2011    Temat postu:

Pasta z fasoli:
Fasola jaś lub inna biała-może być z puszki, sok z cytryny, kolendra-jak suszona to rozetrzeć, czosnek, orzechy włoskie, sól, pieprz i oliwa z oliwek.Wszystko utrzeć jeśli wolicie większe kawałki lub zmiksować. Ilości produktów wedle uznania tylko czosnku góra 2 ząbki.
Super pasuje do wędlin a po domieszaniu jogurtu naturalnego wychodzi pyszny sos do mięs z grila lub ryby.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zakula^^




Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zawada koło Tarnowa

PostWysłany: Pon 8:37, 11 Kwi 2011    Temat postu:

ja jako tako nie zabieram ryb raz na rok maxymalnie do 4x bo jak wiadomo u mnie w domu rybe zjem tylko ja i mama a zawsze prawie jest tak ze nikt niema czasu na robienie Sad Ale jak najdzie mnie ochota na okonia zapiekanego ze smietanka i cebulka... nic niepowstrzyma mnie przed zabraniem 2sztuk tylko oczywiscie zez niewielkich 25-30:D o wiekszego ciezej.. albo jakis sandaczyk 50-55cm i tyle co biore.... ewentualnie nad solinka leszcz smakuje tam cudownie nie czuc mułuSmile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rhezuz




Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 659
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 22:28, 20 Kwi 2011    Temat postu:

ciekawe kto by zjadł coś takiego - nowoczesne sushi http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Gr-qewC-4gY

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mprzebieda
Administrator



Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 2308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Czw 8:08, 21 Kwi 2011    Temat postu:

Czego to Chińczycy nie wymyślą. Ja takiego sushi bym nie tknął.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mslowczowek




Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łowczówek

PostWysłany: Nie 21:46, 19 Lut 2012    Temat postu:

Przepis na białą rybę.
Posolić, obtoczyć w mące i obsmażyć. Poukładać w słoikach i poprzekładać zblanszowaną cebulą. Zalać zalewą z octu z wina białego(1 część na 2-3 części wody) z przyprawami np. estragon lub rozmaryn, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i ewentualnie ząbek posiekanego czosnku.. Można lekko dosłodzić. Zalewę z przyprawami dobrze jest pogotować aby uwolnić aromaty i po ostudzeniu zalewać.
Odstawić na minimum tydzień. Ryba nabierze smaku a ości nie będą wyczuwalne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kolopzwplesna.fora.pl Strona Główna -> Inne Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deoxGreen v1.2 // Theme created by Sopel stylerbb.net & programosy.pl

Regulamin